2013

Fotografie: Ariane van Ginneke, Marcel Helder, Jan Stege

Variatie

Het Ploegfestival van 2013 was tot nu toe met afstand de warmste meest zwoele editie in de historie van ons Bergeijk's culturele festijn. Met zo'n 35 graden in de schaduw was het puffen en zweten!... en nog meer puffen... wat een hitte! Gelukkig boden water, smakelijke ijsjes, koel bier, frisse ranja en schaduwrijke plekken uitkomst. En dan was er natuurlijk nog theater en muziek! Bezoekers kregen een puik programma voorgeschoteld, misschien wel het beste in jaren. Ondanks het afgenomen programmabudget, was het gelukt om een diverse line-up te presenteren waarin vele (muziek)smaken aan bod kwamen.

Het Kinderdorp was weer gevuld met activiteiten, de eendenvijver gaf extra spetterplezier en Clown Archibald verzorgde de lach. Circus Pandora stond in een heuse circustent die op het Theaterveld was geplaatst...ook de plek waar de lieflijke ezels een rondje liepen, waar het Kinderpodium stond opgesteld, de PloegJacuzzi en tevens overheerlijke PloegPizza's te verkrijgen waren, bio-pizza's gebakken in een echte steenoven. Om 13.00 uur opende de folkgroep GEUAN (B) het Ploegfestival met nieuw geschreven muziek op traditionele instrumenten (als Viool, Nyckelharpa, Didgeridoo, Diato's, Redpipes).

Gospel

Het Parkpodium werd daarna bevolkt met maar liefst 20 gospelzangers. Total Praise Gospel Choir kende u misschien nog wel van het TV-programma 'Korenslag' en een deel van de groep deed mee aan the 'X-factor'. Het repertoire van TPGC was breed, van traditionele Gospel tot hedendaagse pop en musicals. Vers Folk speelde intussen in omgeving nabij het Kinderdorp met een grote groep.

Voorts was het op het Ploegpodium de beurt aan Ape not Mice. O.l.v. zangeres Diede Claesen - die een beetje ziek was maar zich dapper weerde - maken zij moderne meisjesmuziek die wordt gewaardeerd door fans van Feist en Florence & The Machine, maar ook door followers van jazzy diva's als Norah Jones en Rumer. Lisa, Amy & Shelley zijn natuurlijk bekend van het Junior Songfestival. En daarna ging het hard met dit jeugdig drietal. Diverse singles en vele YouTube-hits verder stonden zij te swingen op het Ploegfestival.

Veel muzikale variatie tijdens warmste Ploegfestival ooit

Trio Farfarello bestond 30 jaar in 2013 en kwam over uit Duitsland om hier een bijzonder optreden te verzorgen. Mani Neumann is een ware virtuoos en bespeelde zijn viool alsof de duivel hem op de hielen zit. Farfarello trad inmiddels duizenden keren op en het aanwezige publiek bij het Parkpodium keek de ogen uit. Op het Ploegpodium speelde Ambers Autumn een thuiswedstrijd en vertelde nog nooit voor zo'n groot publiek te hebben opgetreden. Ondanks de hitte was er volop belangstelling voor deze getalenteerde band.

Sabrina Stark

Om 17.00 uur stapte Sabrina Starke met haar volledige band het andere podium op. Deze tweevoudig Edisonwinnares die Hip Hop, Soul, Jazz, Pop en Reggae versmelt, behoeft eigenlijk weinig verdere introductie en begeeft zich al jaren aan de Nederlands top. Ze zette een strakke show neer en nodigde het publiek uit om mee te komen dansen op het podium!

Mattanja Joy in brandende zon

Na een hele muzikale middag betrad Mattanja Joy Bradley en haar band het Ploegpodium. Hoewel ze al jaren het muzikale avontuur kiest, werd de spontane Mattanja voor het grote publiek bekend na de Beste Singer-Songwriter van Nederland. Ze staat in de volle zon en bezwijkt dankzij een parasol - omhooggehouden door twee behulpzame mannen uit het publiek - niet aan de hitte. De set mag er ondanks de ondraaglijke warmte zijn...pure klasse!

Op het Parkpodium is het de beurt aan The Jacks, de band van frontvrouw Marcia Salvelkoul die een energieke show neerzet met hier en dar een rauw kantje. Vanaf het Ploegpodium laat Dick Verdult - Dick El Demasiado - zijn dansbare Latijns-Amerikaanse huurlingenpunkmuziek los.

Gaspedaal

Om iets voor half negen gaat het gaspedaal verder open. De ronkende gitaren van Diablo BLVD (B) laten niemand onberoerd. Ze speelden eerder op o.a. Graspop, Pukkelpop en Lowlands. We spotten diverse zuiderburen op het festivalterrein. Frontman en comedy-icoon Alex Agnew entertaint als geen ander en Diablo Blvd speelt de pannen van het dak...zelfs tot het plezier van diverse kinderen die vrolijk op en neer rennen.

Rond half tien is het aan Guild of Stags (UK/NL). Deze ex-leden van Krezip aangevuld met zanger Michael Devlin spelen knallende rock 'n roll en hardrock in de traditie van Led Zeppelin, The Who en ACDC. Het is de terechte eer aan SQY, die juist hun 20-jarig bestaan vieren, om het Ploegfestival af te sluiten. En dan doen ze met verve en humor! Harald van Kruysdijk en zijn mannen laten het publiek, waaronder veel bekenden, rock'en en roll'en. En zo komt er een einde aan een zeer heuglijke dag...

Affiche PF2013

Muziek

Geuan // Total Praise Gospel Choir // Lisa, Amy & Shelley // Trio Farfarello // Sabrina Starke // The Jacks // Diablo BLVD // SQY // Ape not Mice // Ambers Autumn // Mattanja Joy Bradley // Dick El Demasiado // Guild of Stags

Theater & Park

Circus Pandora // Delaateenszienwatjekuntshow! // Clown Archibald // Vers Folk // BLOS // PloegJacuzzi // PloegPizza // Dick Verdult in the Park