2012

Fotografie: Jan Stege, Jan Biessen

Gerard en Consorten

Gelukkig was het weer een stuk beter dan was voorspeld. Sterker nog, we begonnen met een lekker zonnetje dat lekker op de hoofden van duizenden bezoekers scheen. Het veld voor het hoofdpodium stond om 12 uur in de middag aardig vol. Misschien niet zo gek want Gerard van Maasakkers begon met een wel heel speciaal en uniek optreden.

"Daar komt geen hond op af", had Gerard tegen Frank van Ham (van 1975 tot 1983 lid van de band Houdoe) gezegd, toen deze hem in het eind van het jaar benaderde met het idee om de eerste LP 'Komt Er Mer In' geheel in de originele bezetting (Consorten 1978) te spelen. Dat bleek wel even anders te zijn en zo genieten velen zichtbaar van onder meer 'Hee Gaode Mee', 'Cis Verdonk', 'Drinkliedje', 'Lieke Vur Mariken' en 'D'n Hoeksteen', samen met Marc Zegers en met slechts een enkele hapering. "Gisteren zaten er nog 4 fouten in", zo wordt luchtig verteld. De kracht van de nummers is na 35 jaar nog immer voelbaar. Tijdens het optreden wordt nostalgisch teruggeblikt naar buurthuis 't Hof, waar op 19 maart 1978 de albumpresentatie van start ging en naar de Bosbouwschool.

Hee gaode mee, dan gaon we naor het... Ploegfestival

Kinderdorp

In het kinderdorp is Der Baloenenknakker inmiddels bezig met een dolkomische act. Helaas valt er een kleine bui maar niemand die er zich door laat afschrikken. Het hoofdpodium wordt beklommen door Imca Marina en het blijkt dat ze nog steeds van dansen, muziek en zon houdt die inmiddels weer volop schijnt. Als ambassadeur van de Stichting Podencoworld deed zij een oproep voor ongebruikte en oude hondenmanden, handdoeken en dekens voor de asielen in Spanje en Portugal. Over goede doelen gesproken: in de (plastic) eendenvijver wordt druk gevist en de opbrengst gaat naar S.O.S. Straatkinderen.

Lachende gezichtjes in het druk bezochte kinderdorp

Na de zoete retro-sound van The Jacquelines is het de beurt aan Elske DeWall en haar band om het podium te bevolken. Voor hoogzwangere zus Femke (volgens Elske een tweeling) is het Ploegfestival het laatste optreden. Het is muzikaal goed toeven bij de klanken van de roodharige Friezin die een behoorlijke ontwikkeling heeft doorgemaakt en de nodige singles heeft uitgebracht die goed zijn ontvangen bij het bredere publiek. Op het 'Theaterveld' blaast vervolgens het kwartet Artvark jazz-akkoorden uit de sax. Gisteren stonden ze nog op een groot Jazz-festival in Hongarije.

Straattheater

Het straattheater is vol aan de gang. Zo laat Canti Vaganti, opgericht door de Italiaan Bruno Gullo, samen met Kateleine van der Maas via hemelse stemmen Italiaanse verhalen horen, begeleidt door accordeon, dwarsfluit en tamboerijn. De Bakkie Bike Cinema (een bakfietsbioscoop) navigeert vrolijk tussen de mensen door en verleidt al stilstaand bioscoopgangers voor een mini-voorstelling. Naast het hoofdpodium is een vijf meter hoge mast geplaatst waar leden van MasTango een pas de deux uitvoeren...luchtacrobate en gitarist wentelen om elkaar heen. Toon Maas speelt Via-Via in het park met een pop als alter-ego. Een voorstelling over spelen en bespeeld worden, over leiden en lijden. En dan is er ook nog Ing. Maart van Splundert die met een dikke sigaar in zijn mond zijn mening laat horen tot verrassing van het publiek.

Terug naar Pinkpop

De inmiddels wat rijpere maar nog steeds jeugdige rockers van Bots (wie kent Zeven dagen lang niet?!) krijgt het publiek lekker mee en doet denken aan mooie tijden van weleer. Over vroeger gesproken. Wie kent Massada niet?! Deze ritmische sensatie stond ooit op Pinkpop met hun Latin Rock/Percussion Rock en heeft een bijzondere plaats in de Nederlandse muziek. Zanger/percussionist Johnny Manuhutu swingt alsof de tijd niet heeft stilgestaan en topgitarist Rudy de Queljoe soleert er lustig op los. Over een paar weken staan ze op Pinkpop Classic. De zon is inmiddels onder. Beans & Fatback laat zo vlak voor het einde van het festival zien en horen hoe opzwepend Blue Eyed Country kan klinken. Een heerlijk optreden. Het is aan Follia! uit België om het Ploegfestival in een grenzenloze smeltkroes af te sluiten. Tot volgend jaar!

Affiche PF2012

Muziek

Gerard van Maasakkers & 1978 Consorten // Imca Marina // The Jacquelines // Elske DeWall // Bots // Massada // Beans & Fatback // Follia! // Artvark // Radio Barkas

Theater

Canti Vaganti // Der Baloenenknakker // Bakkie Bike Cinema // Toon Maas // Mastango // Ing. Maart van Splundert

Varia

Jongerenatelier De Ploeg // Leppe & Leuteren // Kids Sh'Bam // Eendenspel // Kapsalon // Ezelrijden // Poppentheater // Kinderdorp