2010

Fotografie: Jan Biessen, Rob Lohman, Eric Borghs

Gezellige drukte...

De organisatoren van het festival hadden het goed voorzien. De accommodatie na de formidabele editie van 2009 flink uitgebreid en ook nog het budget verdubbeld. De vette worst die men jaarlijks naar de zusters Clarissen in Megen brengt, deed de rest. Het was stralend weer en de inspanningen werden beloond. Waar er vorig jaar 3.000 mensen op het festival afkwamen waren dat er dit jaar een kleine 10.000.

Ook die mensen werden beloond met een heerlijk gevarieerd programma. Al vroeg op de dag verraadde het indrukwekkende optreden van opera zangeres Lizet van Beek die met een 9 meter lange jurk hoog in de lucht aan een hijskraan zweefde dat dit een bijzondere dag zou worden. Het publiek was er zowaar even stil van. Het zijn dit soort elementen waarin de kracht van het Ploegfestival zit. Een kruisbestuiving van diverse soorten locale en nationale kunst en cultuur. BZB naast een opera zangeres, poëzie naast feestnummer Jacques Herb een kinderkoor naast een rockband. Dat allemaal door elkaar heen zodat iedereen blijft en naar dingen kijkt waar men normaal niet naartoe zou gaan.

Festival kan niet bestaan zonder ruimhartige sponsoring van het bedrijfsleven

Hoogtepunten waren ongetwijfeld feestfolkband BZB die met een zeer charmante en doordachte show het park op z'n kop zette, Jacques Herb die het zingen nog lang niet verleerd is en afsluiter The Stolling Rones waardoor het tot laat op de avond druk bleef. En natuurlijk werd het festival weer gedragen door de vele locale artiesten en gezelschappen. Ook in het kinderdorp was het de hele dag goed toeven. Er werd druk geknutseld, geschilderd, gevoetbald en op ezels gereden.

Poem in the Park

Frank van Ham schreef speciaal voor het festival tien gedichten die op deuren gedrukt aan bomen in het Ploegpark hingen, met titels als: Beurtelings, Ik beklopte alle deuren, Ultrakort gedicht, Het levenslied, Ploegfabriek, Vier mij (4 mei), Kattendans, 't Hermenieke, Dwaze feesten en Blaf. Middels het klikken op onderstaande miniaturen kunt u deze nog eens teruglezen.

Fotografie: Eric Borghs

Column Eyckelberg wk 29

Door: Mark van Roosmalen

Een muziekfestival is een evenement waarbij meerdere artiesten live optreden voor het publiek. Het Ploegfestival is dat ook, maar heeft een unieke sfeer. Het is niet vóór, maar ván de bezoekers. Het voelt natuurlijk, dat de toegang gratis is.

Bezoekers genieten niet alleen, maar ze zijn ook apetrots. Zo makkelijk identificeren Bergeijkenaren zich met wat ooit door 'De Ploeg' tot leven is gewekt. Een identiteit die men dreigde te verliezen met de sluiting van 'De Ploeg', maar terug vond in de fabriek en het omringende park. Zonder 'De Ploeg' is Bergeijk een gewoon Kempisch dorp dat het vooral moet hebben van zijn vitale verenigingsleven. 'De Ploeg' heeft aan de Bergeijkse eenvoud trots voor kwaliteit toegevoegd. Vroeger middels de Ploegstoffen en nu met de erkenning van de fabriek als cultuurmonument en met het Ploegfestival.

De organisatoren hebben een andere mentaliteit dan men in Bergeijk gewend is. Doorgaans is men traditioneel en met weinig tevreden in zijn creatieve expressie. De zeskamp van de KPJ, de Bergeijkse Revue en het Ploegfestival steunen op grootse ideeën. Op een andere manier van denken. Op een gedurfde visie en fundamenteel steunend op krachten in de gemeenschap. Sponsoren en vrijwilligers genaamd.

De vormgeving van het programmablad en de website was een genot om te zien. Ploegkwaliteit. Er was over nagedacht. Zoals over elk detail van het festival professioneel nagedacht was. Zelfs over het weer. Niet te koud, niet te warm. Een toeschouwer zei het mooi. "Het echte centrum van Bergeijk", zei hij "ligt aan de Riethovense dijk."

Affiche PF2010

Muziek

Dirk Scheele // Jacques Herb // Speelman & Speelman // BZB // Kissmekillme // Shannon Lyon // The Stolling Rones // Voorheen Slagerij Sengers // De Lustige Klanken en Wensmuziek // Bobowaro // Zanggroep Cheer's // Concrete Jungle // New Sensation! // My Boot Heels // De Coup

Theater

Opera in de Wolken // De Kleine Scala // 't Abele Spel // Princesse de La Pinq // Theater de Regenboog

Varia

Openingsoptocht // TV van de BLOS // In naam van de Vader // Poem in the Park // Expo's In de Ban van Buiten en Golf van La Bolleur // Kinderdorp