programma

Van Morrison Tribute Shingles

Van Morrison

  • zaterdag
  • 17:25
  • pdm

‘Van the Man’ is één van de grootste singer-songwriters uit de popgeschiedenis die een gouden connectie weet te maken tussen Ierse folk en Amerikaanse blues en jazz. Morrison groeit op in het Noord-Ierse Belfast en leert dankzij zijn vader en diens platen van onder andere Leadbelly, Woodie Guthrie, John Lee Hooker en Jimmy Rodgers de Amerikaanse blues, jazz, folk en country kennen.

In 1963 richt hij het rhythm 'n' blueskwintet Them op waarmee hij twee albums opneemt en in Groot-Brittannië hits scoort met 'Baby Please Don't Go' en 'Here Comes the Night'. Het B-kantje 'Gloria' zal in de volgende jaren tot een rockklassieker uitgroeien. In '66 stapt Morrison uit de groep en vertrekt naar Amerika bij het label Bang. De eerste single, 'Brown Eyed Girl', wordt meteen een Amerikaanse top-10 hit, waarop Bang, zonder goedkeuring van Van Morrison, het album 'Blowin' Your Mind' uitbrengt. Wanneer tekstschrijver Bert Berns in december '67 overlijdt, verhuist de zanger naar Warner.

In '68 verschijnt 'Astral Weeks' dat door critici als een mijlpaal in de popgeschiedenis wordt beschouwd. De R&B uit de beginperiode heeft ondertussen geleidelijk plaats gemaakt voor een steeds groeiende invloed van jazz, waarbij ook nog ruimte gelaten wordt voor de countrypop van zijn drie volgende albums. Vanaf '73 gaat Morrison meer de soulrichting uit en wordt zijn muziek steeds reflectiever, getuige het schitterende 'Veedon Fleece'. Na een mislukt album neemt de religeuze interesse en zijn liefde voor de Engelse literatuur toe.

Vanaf midden '80 lijkt Van Morrison tot rust te zijn gekomen. 'Irish Heartbeat', zijn samenwerking met de Ierse folkgroep The Chieftains, is een schot in de roos, maar daarna krijgt hij vanuit de pers groeiende tegenkanting omwille van zijn steeds groter wordende jazzuitstapjes. Begin '99 verschijnt 'Back on top'. Op 13 juni 2015 wordt zijn verheffing in de Britse adelstand bekendgemaakt, zodat hij zich "Sir Van" mag laten noemen.

Piet Hakkens (zang), Albert van Boekel (toetsen), Kees van de Broek (drums), Theo van Dooren (sax), Ton Lavrijsen (trompet), Lambert Rombouts (toetsen), Egbert Daal (gitaar), Neeltje van Boekel (achtergrondzang), Marjo van Herk (achtergrondzang) en Sabrina van Straaten (achtergrondzang) presenteren een indrukwekkende set.