programma

The Rolling Stones Tribute Shingles

The Rolling Stones

  • zondag
  • 21:10
  • pdm

The Rolling Stones (vaak aangeduid als The Stones) wordt algemeen gezien als een van de beste en grootste rock-'n-rollbands die actief zijn sinds begin jaren 60. Hun bijnaam is niet voor niets 'The Greatest Rock & Roll Band in the World'. De 'Engelse' band speelt, naast rock-'n-roll en rock, ook stijlen als blues, country, hardrock, reggae en punk. Sinds The Stones in 1962 werden opgericht, hebben zij vele grote hits gehad en meer dan vijfentwintig studioalbums uitgebracht.

In 1963 verschijnt de eerste officiële single, ‘Come On’. In datzelfde jaar breekt de groep in Groot-Brittannië door met ‘I Wanna Be Your Man’ (geschreven door Paul McCartney en John Lennon), gevolgd door de hits ‘It's All Over Now' (1964) en ‘The Last Time' (1965). Het succes van de Rolling Stones is voor een groot deel te danken aan het rebelse karakter van de band… sex, drugs en rock ‘n roll! De muzikanten zijn tegenpolen van de braverikken van The Beatles die met hun keurige haar en nette pakken een totaal andere band zijn. In die tijd ben je dan ook OF Beatles- OF Rolling Stones-fan. De concerten van The Stones zijn berucht, altijd breekt er wel een relletje uit. Zoals bij hun eerste Nederlandse optreden in het Scheveningse Kurhaus in 1964, waar het publiek het zaalmeubilair kort en klein slaat. Met ‘(I Can't Get No) Satisfaction’ (1965) bereikt de groep voor het eerst de hoogste notering in de Amerikaanse hitparade.

In 1969 verlaat Brian Jones de band wegens een meningsverschil over de te volgen muzikale richting. Kort daarop verdrinkt hij in het zwembad bij zijn huis in Sussex en wordt hij vervangen door Mick Taylor, die op zijn beurt in 1974 weer wordt vervangen door Ron Wood. Inmiddels blijven The Stones voor opschudding zorgen met drugschandalen en uit de hand lopende concerten. In 1971 richten The Stones een eigen label op, Rolling Stones Records en in de jaren zeventig en tachtig worden er een flink aantal wereldtournees ondernomen en met sterke albums bewijst de band tot de beste rockbands van de wereld te behoren die het ook durft gevoelige ballads te maken zoals ‘Angie’ (1973). Twee groots opgezette wereldtournees (Steel Wheels Tour, 1989 en Urban Jungle World Tour, 1990) volgen.

Begin 1993 verlaat de originele bassist Bill Wyman de groep en hij wordt opgevolgd door Darryl Jones (o.a. ex-Sting). De jaren negentig verlopen uiterst succesvol en de in 1994 ondernomen Voodoo lounge-tournee haalt de hoogste recette uit de popgeschiedenis. Ook bij de kaartverkoop voor hun Bridges to Babylon-concerten (1998) worden alle records gebroken. Alleen al in Nederland haalt het een absoluut snelheidsrecord van 200.000 kaartjes in één dag! In 2002 verschijnt de verzamelaar Forty Licks. In mei 2005 maakt de band bekend dat ze in augustus op wereldtournee gaan. De nieuwe plaat, Bigger Bang heeft begin september zijn release, en is na 8 jaar weer het eerste volledig nieuwe studioalbum.

Zij hebben meer dan vijfentwintig studioalbums uitgebracht, waaronder de klassiekers 'Exile on Main St.', 'Goats Head Soup', 'Beggars Banquet', 'Let It Bleed' en 'Sticky Fingers'. In 2016 brachten the Stones het album 'Blue & Lonesome' uit. The Rolling Stones bestaan uit Mick Jagger (zang), Keith Richards (gitaar), Charlie Watts (drums) en Ron Wood (bas/gitaar). De bekendste ex-leden zijn Brian Jones, Mick Taylor, Bill Wyman en, hoewel alleen in de beginjaren officieel, toetsenist Ian Stewart. Hoewel ze de laatste jaren nog vele, zeer grote shows geven op festivals en in stadions, is het optreden in Havana (Cuba 2016) een van hun meest bijzondere optredens. Van dit unieke concert is een documentaire gemaakt met de titel 'Havana Moon'.

Peter Vosters (zang, gitaar), Addy Bleijs (drums), Johan Hakkens (gitaar), Ton Coppens (zang, gitaar), Mark Hakkens (toetsen), Hein Hakkens (bas) en Lenny Witvliet (achtergrondzang) spelen deze geweldige set.