programma

Red Hot Chili Peppers Tribute Shingles

Red Hot Chili Peppers

  • zaterdag
  • 17:50
  • pdm

The Peppers is een pop/rockgroep uit L.A. die makkelijk met verschillende stijlen en genres aan de haal gingen van tijd tot tijd i.c.m. een bijzondere podiumpresentatie. Zanger Anthony Kiedis richt op de middelbare school samen met klasgenoten Flea, echte naam Michael Balzary (bas), Jack Irons (drums) en Hillel Slovak (gitaar) een bandje op onder de naam Anthem School. Een paar jaar later, in 1984, komt de groep weer bijelkaar onder de naam Red Hot Chili Peppers.

Ze maken furore met drie albums: 'Red Hot Chili Peppers' (1984), het erg funky 'Freaky Styley' (1985), 'The Uplift Mofo Party Plan' (1987) en een gimmick door op het podium niets dan een lange sportsok over hun edele delen te dragen. Het succes eist echter zijn tol, want in 1988 bezwijkt gitarist Hillel Slovak aan een fatale overdosis heroïne en stapt drummer Irons op omdat ook Anthony Kiedis' druggebruik angstwekkende proporties begint aan te nemen. Gelukkig weet Kiedis zich te herpakken en de Peppers leggen gitarist John Frusciante en drummer Chad Smith vast. De muzikale revanche komt er met 'Mother's Milk' (1989) dat met 'Knock Me Down' en een pittige cover van Stevie Wonders 'Higher Ground' twee sterke singles in huis heeft.

Rockgoeroe Rick Rubin gaat zich met RHCP bemoeien en dat leidt tot 'Blood Sugar Sex Magik' (1991). Het album lijkt de hits wel uit te braken en zo gaan er maar eventjes meer dan vier miljoen exemplaren wereldwijd over de toonbank. The Peppers groeien uit tot wereldsterren. De geniale gitarist Frusciante (die inmiddels aan veel hits meeschreef) moet men weer laten gaan vanwege een drugsverslaving (heroïne). Dave Navarro (Jane's Addiction) gaat de lege plek opvullen. De sound verschuift meer naar poprock. Met Navarro op gitaar nemen de Peppers 'One Hot Minute' (1995) op en buiten de merkbare stijlverandering die een nieuwe gitarist met zich meebrengt, valt de plaat ook vooral op door de ernst van Kiedis' lyrics.

De samenwerking met Navarro blijkt echter maar een album te beslaan, want de groep sluit een intussen "cleanere" Frusciante opnieuw in de armen. Met de herboren Frusciante lijkt ook de magie van op 'Blood Sugar Sex Magik' teruggevonden en zo tekenen de Peppers met 'Californication' (2001) voor een tweede meesterwerk. De plaat toont vooral aan dat het ingetogen plukwerk van Frusciante net iets beter tot zijn recht komt binnen het groepsgeluid. 'Californication' is ook commercieel weer een voltreffer want 'Scar Tissue', 'Otherside', 'Road Trippin' en natuurlijk het titelnummer zijn weer kanjers van hits. Stadium Arcadium volgt in 2006 en zit weer vol met de nodige hits. Frusciante verlaat eind 2009 de band voor de tweede keer. Josh Klinghoffer volgt hem op.In 2018 brengt de groep haar 12e studioalbum uit en speelde inmiddels vele shows.

De band wordt gecoverd door onze eigen toppers: Kevin Peels, Job Jansen, Joey Roosen, Robin Lukken en Stephan Burgers! Be there!