programma

Primus Tribute Shingles

Primus

  • zaterdag
  • 19:30
  • pdm

Primus draait helemaal om bassist Les Claypool en zijn vocalen die als een bizarre sideshow fungeren. Aangevuld met gitarist Larry LaLonde en drummer Tim "Herb" Alexander; die beide virtuoos rond Claypool’s patronen spelen, geheel anders dan andere punk-funk combo zoals de Red Hot Chili Peppers met meer humor in de bass lines zoals Frank Zappa. De nummers van Primus zijn ondergeschikt aan het tonen van hun instrumentale bekwaamheid.

Hun muziek is moedwillig raar en experimenteel, maar niet vervreemdend. Aanvankelijk was Primus een strikt underground fenomeen, maar in de jaren tussen hun derde en vierde album groeide hun cultus snel. In 1991 kreeg Sailing the Seas of Cheese de gouden status net voor de release van Pork Soda. Tegen de tijd dat het album in 1993 uitkwam, had Primus genoeg toegewijde fans om het debuut van Pork Soda in de Top Tien te doen belanden. Na een jaar lang touren - waaronder Lollapalooza in 1993 - herleefde Claypool in 1994 zijn Prawn Song-platenlabel en bracht een reünie-album uit van Primus' oorspronkelijke opstelling onder de naam Sausage.

In de zomer van 1995 bracht Primus hun vijfde album uit, Tales from the Punchbowl. Het was weer een succes, goud voor het einde van het jaar. In de zomer van 1996 kondigde Primus aan dat ze afscheid namen van hun drummer Tim Alexander. Hij werd vervangen door Brian "Brain" Mantia. De covers EP Rhinoplasty volgden in 1998 en een jaar later keerde Primus terug met Antipop, geproduceerd door vele bekende artiesten. In 2000 verliet Mantia de band om zich bij Guns N 'Roses aan te sluiten. Tijdens de daaropvolgende pauze richtte Claypool zich op het opnemen van het debuutalbum van zijn nevenproject, Oysterhead, evenals het uitbrengen van zijn tweedelige solo-uitje Live Frogs: Set 1 en Set 2.

Primus werd herenigd in 2003 met Tim Alexander om een EP van nieuw materiaal vrij te geven als onderdeel van de Animals Should not Try to People Like DVD-set. De band concentreerde zich op toeren tot 2010, toen Alexander de band opnieuw verliet. In 2011 bracht Primus hun zevende album uit, Green Naugahyde. Drie jaar later volgde de band met Primus & the Chocolate Factory met het Fungi Ensemble, een album waarbij de band herenigd werd met drummer Alexander om de iconische soundtrack van de film Willy Wonky uit 1971 en de chocoladefabriek te coveren. In 2017 volgde The Desaturating Seven, dat was geïnspireerd op het kinderboek van de Italiaanse auteur Ul de Rico, The Rainbow Goblins.

Seas Of Cheese, bestaande uit Martijn van de Put, Kamiel Maas, Paul van den Boomen en Bart van den Borne, laat deze keer het Ploegpark in Bergeijk ook vast en zeker weer op haar grondvesten schudden! Here come the Bastards... Say CHEESE!