programma

Live Tribute Shingles

Live

  • zaterdag
  • 20:20
  • pdm

Live werd halverwege de jaren 80 opgericht in het Amerikaanse York (Pennsylvania). Oorspronkelijk heette de band First Aid. Na enkele naamswijzigingen werd de band Public Affection genoemd. Onder deze naam bracht de band in 1989 in eigen beheer zijn eerste album The Death of a Dictionary uit. Toen het label Radioactive Records met de band in zee ging kwam na de maxisingle Four songs in 1991 het album Mental Jewelry uit. De band heet sindsdien Live.

Het geluid van de band was nog aardig rauw. Het grote succes had de band in die tijd met het album Throwing Copper. De singles I Alone, All Over You, Selling the Drama en Lightning Crashes zorgde voor de doorbraak. Throwing Copper werd opgevolgd door Secret Samadhi. Echt succesvol bij het grote publiek werd dit album niet. De zwarte hoes en cd illustreren de zeer rauw en donker klinkende muziek. Een van de bekendere nummers van dit album, Lakini's Juice, is ontstaan terwijl de bandleden in bad zaten niks te doen. De band stond weer in de schijnwerpers toen in 1999 het album The Distance to Here uitkwam. De single The Dolphin's Cry werd een top 10 hit voor Live. Ook de singles Run to the Water en They Stood Up for Love deden het goed. The Distance to Here werd het grootste succes voor de band bij het echte grote publiek, maar de fans van het eerste uur hadden niet zoveel meer met het album, dat naar hun idee bij lange na niet de variatie, rauwheid en originaliteit liet zien van de eerste drie albums.

De band kwam in 2001 terug met het slecht ontvangen album V ('five'), waarop de band naar eigen zeggen wilde laten zien "dat ze nog best mee konden". De single Forever May Not Be Long Enough werd de soundtrack voor de film The Mummy Returns. Het rustigste nummer van dit album, Overcome, groeide uit tot de grootste hit van Live. Velen denken dat Live dit nummer speciaal naar aanleiding van de aanslagen van 11 september 2001 heeft geschreven, maar in feite stond het nummer al daarvoor op de site van de band. De opbrengst ging naar een goed doel. Het album Birds of Pray lijkt wat meer op lichte rock, richting pop, met de single Heaven. Het meer ongepolijste en minder commerciƫle geluid zoals de band had in de jaren 90 wordt helaas niet meer gehoord. Het album Songs from Black Mountain uit 2006 toont dat aan. Met single 'The River' staat Live anno 2006 nog steeds aardig sterk in haar schoenen, maar niet meer zoals vroeger. Het album Songs from Black Mountain uit 2006 is niet rauw en maar 'gladder'. Met een nieuwe hitsingle, The River staat Live anno 2006 nog steeds aardig sterk in haar schoenen, maar niet meer zoals vroeger.

In 2004 komt een verzamelalbum uit: 'Awake' (The best of Live). Rond september 2007 bracht Live vrij onverwacht in eigen beheer een mini-album uit, onder de titel Radiant Sea: A Collection of Bootleg Rarities and Two New Songs, eerder verschenen op uitgaven van de Amerikaanse fanclub Friends of Live. Bij het toeren versterkte de broer van Kowalczyk, Adam, de band. Op 30 november 2009 ging Live wegens spanningen uit elkaar. Kowalczyk ging solo verder en de andere bandleden gingen verder onder de naam The Gracious Few. Najaar 2011 kondigde Chad Taylor aan dat er plannen zijn om Live nieuw leven in te blazen met een studioalbum en optredens. Op 12 maart 2012 debuteerde Chris Shinn in York als zanger van de band. Hij volgde Ed Kowalczyk op. Op 28 oktober 2014 werd een nieuw album uitgebracht: 'The Turn'. In december 2016 maakte de band bekend in 2017 in de oorspronkelijke bezetting op tournee te gaan en in het najaar van 2018 kwamen singles Love Lounge en Be a Giver, Man uit. Ook kondigden zij hun nieuwe ep Local717 aan (12 oktober 2018).

Diverse Live-hits worden gecoverd op het leukste feestje van het jaar door Bert Willems, Isaac Groenen, Patrick Bijsterveld, Robin Senders, Gerard de Brouwer, Sterre Willems en Linda aan den Toorn.