programma

Jimi Hendrix Tribute Shingles

Jimi Hendrix

  • zaterdag
  • 21:10
  • pdm

Jimi Hendrix werd in 2011 door het muziekblad Rolling Stone en topgitaristen uitgeroepen tot beste gitarist aller tijden. De invloedrijke gitarist uit de jaren zeventig, James Marshall Hendrix, werd geboren als Johnny Allen Hendrix op 27 november 1942 in Seattle. Nadat zijn vader, Al Hendrix, terugkwam van zijn dienstplicht in het leger, noemde hij zijn zoon 'James Marshall Hendrix', omdat Johnny de naam was van een man met wie zijn toenmalige vrouw was vreemdgegaan.

Na het overlijden van zijn moeder op 2 februari 1958, werd Jimi opgevoed door zijn grootouders. Van jongs af aan was hij weg van muziek. Al Hendrix, de vader van Jimi, betrapte hem er regelmatig op de bezem als gitaar te gebruiken. Dit zag hij nadat hij Jimi opdracht had gegeven de kamer te vegen, en na afloop tientallen twijgjes op de grond vond. Hierna besloot Al een ukelele voor zijn zoon te huren. angezien Al Jimi's plezier belangrijker vond dan het zijne, gaf hij het saxofoonspel (hij speelde toentertijd zelf sax) op. Zo kon hij een akoestische gitaar voor Jimi kopen, die inmiddels 11 jaar was. Op zijn dertiende kocht Jimi zijn eerste elektrische gitaar, een Supro Ozark 1560 S. Na 14 maanden in dienst te zijn geweest werd hij uit het leger ontslagen, vermoedelijk omdat hij bij een parachutesprong een enkel brak of zich als homoseksueel voordeed. Vervolgens ging hij als begeleidend gitarist door de Verenigde Staten waar hij met vele soul- en blues groepen optrad.

Hij stond toen met namen als B.B. King, Little Richard, Jackie Wilson, Bo Diddley en The Isley Brothers op het podium. Als beroepsmuzikant oefende Hendrix gemiddeld 6 tot 8 uur per dag, een gewoonte die hij tot aan zijn dood vol zou houden. Wanneer Jimi een avond met zijn band Jimi James and the Blue Flames een optreden gaf in café Wha in Greenwich Village (NY), werd hij gespot door de basgitarist van The Animals, Chas Chandler. Hij vroeg Jimi met hem naar Engeland te gaan om daar zijn muziekcarrière verder op poten te zetten. Daar vormde hij een groep onder de naam "The Jimi Hendrix Experience". In de zomer van 1969 speelde Jimi op het beroemde Woodstock-festival op en tot grote verassing verscheen hij met een andere band dan, n.l. "Gypsy Suns and Rainbows". Zijn optreden op Woodstock wordt door veel mensen als één van zijn beste live-optredens ooit beschouwd.

Jimi speelde daar o.a. een controversiële versie van het Amerikaanse volkslied. Velen dachten dat het een protestlied betrof tegen de regering, maar Hendrix zei in een interview in "The Dick Cavett Show" dat dit totaal niet het geval was. “I thought it was beautiful”. Tijdens zijn leven bracht hij echter maar vijf albums uit: Are you experienced (1967), Axis: Bold as Love (1967), Electric Ladyland (1968), Smash Hits (1969) en Band of Gypsies (1970). Hendrix stierf in het Samarkand Hotel in Londen op 18 september 1970 toen hij 27 jaar oud was. Hij stikte in zijn eigen braaksel na een overdosis slaappillen i.c.m. rode wijn. Hierbij zou een rol hebben gespeeld dat Britse slaappillen sterker waren dan de Amerikaanse slaappillen, waaraan hij gewend was. Hendrix tilde met zijn unieke stijl het elektrische gitaarspel naar een ander level en de invloed op generatiegenoten en huidige gitaristen is groot.

Joris Brouwer, Wim Raaymakers, Lex Scheeperes en Arno van Oerle zetten een fantastische set neer op 24 augustus. Je bent deze dag welkom vanaf 14:00 uur.