programma

Janis Joplin Tribute Shingles

Janis Joplin

  • zaterdag
  • 22:00
  • pdm

Janis Lyn Joplin (19 januari 1943 - 4 oktober 1970) was een Amerikaans zangeres met kenmerkend rauw stemgeluid. Ze werd geboren in Port Arthur (Texas). Haar vader werkte bij Texaco Oilcompany en haar moeder was administrateur. Joplin bezocht in de vroege jaren 60 enkele universiteiten, maar studeerde nooit af. De muziek trok haar meer en dan met name de blues, rock & roll en soul. Grote voorbeelden voor haar waren Odetta, Leadbelly, Bessie Smith en "big mamma" Thornton.

In 1963 woonde Joplin enige tijd in San Francisco, maar keerde al snel terug naar Port Arthur. In 1966 vertrok Joplin opnieuw naar San Francisco op uitnodiging van de impresario van Big Brother and The Holding Company, Chet Helms. In het begin was de band niet succesvol, maar de grote doorbraak kwam met het optreden op het Monterey Pop Festival in 1967. Met het album dat daarna verscheen, Cheap Thrills, vestigde Joplin definitief haar naam als blueszangeres. Janis was een van de publiekstrekkers op het Woodstock festival in augustus 1969. Ze besloot Big Brother and The Holding Company te verlaten en begon The Kozmic Blues Band en later The Full Tilt Boogie Band. Met deze laatste band maakte ze het album Pearl. De zangeres is in 1970 aan een overdosis heroïne overleden. Haar laatste opnames waren het nummer 'Mercedes-Benz' en een verjaardagswens voor John Lennon. Het album Pearl verscheen postuum in 1971.

Dat Joplins dood veroorzaakt was door een overdosis drugs kwam niet echt als een verrassing. Een groot deel van haar leven had zij te kampen met een drugsprobleem. Als kind had ze al de bijnaam 'speedfreak' en dat was zeker niet voor niets; op haar dieptepunt woog zij nog maar 40 kilo. Joplin is een van de originele leden van de 27 club: binnen een periode van enkele maanden overleden vier bekende artiesten op 27-jarige leeftijd. Ze wordt nog steeds beschouwd als een van de invloedrijkste blueszangeressen van de jaren 60. Vooral haar optreden in Woodstock (1969) wordt nog steeds als klassiek beschouwd. Joplins teksten weerspiegelen een gevoel van pijn en eenzaamheid van een vrouw die een laag zelfbeeld had en gekweld werd door een gebrek aan zelfvertrouwen. Dat zal ongetwijfeld ten grondslag hebben gelegen aan haar succes als blueszangeres. Een van haar bekendste nummers is 'Me and Bobby McGee'. In 2015 verscheen de docu 'Janis: little girl blue' van Amy Berg.

Tijdens Woodstock op 24 augustus wordt de set van de Amerikaanse zangeres gespeeld door Maaike Harmans (zang), Frank Lavrijssen (drums), Thijs Bierens (bas), Jules Kerssemakers (gitaar), Han Ernest (gitaar), Ramon Baeten (blaozert), Jan-Evert van Veldhoven (saxofoon), Simon Schellens (betoeterd).