programma

Crosby, Stills, Nash and Young Tribute Shingles

Crosby, Stills, Nash & Young

  • zaterdag
  • 18:40
  • pdm

In hetzelfde jaar dat Crosby, Stills & Nash hun debuutalbum uitbrachten, voegde Neil Young zich bij CSN zodat ze hun liedjes live konden spelen. CSN werd CSNY en ze speelden op Woodstock en brachten hun individuele persoonlijkheden naar het publiek. Met het album Déjà vu (1970) werden ze supersterren. Dit album bereikte de eerste positie in de Amerikaanse hitlijsten en het wordt nog steeds door velen beschouwd als een van de mijlpalen van de vroege jaren 70. Drie singles van het album werden succes: ‘Our House’, ‘Teach Your Children’ en ‘Woodstock’.

Young schreef later het nummer ‘Ohio’ nadat David Crosby hem een artikel liet zien dat meldde dat studenten werden neergeschoten door leden van de Ohio National Guard. Het werd als single uitgebracht, met Stills ‘Find The Cost Of Freedom’ als b-kant. In 1971 bracht CSNY het live-album 4 Way Street uit, dat bestond uit een akoestische en een elektrische kant. Dit album bereikte opnieuw nummer 1 in de album charts. Ondanks of vanwege het succes ontstonden onderlinge conflicten. Neil Young ging door met achteraf gezien de meest succesvolle solocarrière, maar David Crosby , Stephen Stills en Graham Nash waren zeker ook niet onsuccesvol in hun werk. CSNY werd in 1974 herenigd met een grote stadiontour, tegen het einde van de tour waren ze elkaar beu. Young klaagde dat hij de enige was die met nieuw materiaal kwam. Fans verwachtten een tweede studioalbum van CSNY.

In plaats daarvan bracht Atlantic (platenmaatschappij) de compilatie So Far uit, met nummers van Crosby, Stills & Nash en Déjà vu, evenals de a- en b-kant van de ‘Ohio’ single (nr. 1 hit). Een deel van het nieuwe materiaal dat werd verwacht verscheen later op Young's Zuma-album. Neil Young ging verder met het uitbrengen van meer soloalbums en dat deden ook Crosby, Stills en Nash. Ze herenigden twee keer zonder Young, in 1977 en 1982. In '82 werd Crosby gearresteerd en naar de gevangenis gestuurd, omdat hij in het bezit was van drugs en een wapen. Neil Young schreef het nummer ‘Hippie Dream’ over hem. In 1985 kwam men bij elkaar voor het enorme Live Aid-festival (waarbij ze slechts twee nummers tegelijk speelden), maar fans en critici zagen dit als een mislukking. In 1988 werd het langverwachte CSNY studio-album American Dream uitgebracht.

Het verkocht redelijk goed en bereikte de 16e plek in de album charts, maar het album ontving teleurstellende recensies en men ging weer een eigen weg. In 1999 vond echter opnieuw een CSNY-reünie plaats. Het album Looking Forward werd uitgebracht. Dit album ontving gemengde beoordelingen van critici. De tour die volgde vond meer waardering dan het album. In 2006 kwam CSNY weer samen voor de ‘Freedom Of Speech '06’ tour met positieve reacties van de meeste critici. Een documentaire van de tour ‘CSNY Deja Vu’, gemaakt door Neil Young, ging in première op het Sundance Film Festival in 2008. Crosby, Stills en Nash bleven op tournee gaan zonder Young en op 27 oktober 2013 trad CSNY samen op een liefdadigheidsconcert op als een akoestische set. Echter, het volgende jaar verklaarden Crosby en Young beiden dat CSNY nooit meer live zou verschijnen en in 2016 zei Nash dat ook CSN was afgelopen.

Tijdens Woodstock op 24 augustus spelen Lowie Seuntjens, Carlo Leijten, Arthur Morpey, Angelo Smulders, Bart Drossaers en Gerrit de Groot een geweldige set van deze band!