programma

Creedence Clearwater Revival Tribute Shingles

Creedence Clearwater Revival

  • zaterdag
  • 17:00
  • pdm

Creedence Clearwater Revival was een Amerikaanse swamp rock groep die van 1967 tot 1972 heeft bestaan en in die periode een aantal opvallend goede albums heeft gemaakt en grote hits heeft gescoord. De Amerikaanse rockgroep was ook wel bekend met de afgekorte naam CCR. De Creedence Clearwater Revival bandleden vanaf het begin waren de broers John en Tom Fogerty, Stu Cook en Doug Clifford.

Creedense Clearwater Rivival was afkomstig uit het stadje El Cerrito, gelegen in de staat Californië in de Verenigde Staten. De rockgroep liet zich inspireren door de bluesmuziek die afkomstig was uit de Mississippi Delta en ontwikkelde hieruit een eigen stijl van rock die meestal als swamp rock of southern rock wordt aangeduid. In het totaal bracht de Amerikaanse band tijdens haar bestaan zeven studio-albums uit waarvan een aantal tot de klassiekers van de Amerikaanse rockmuziek worden gerekend.

Het begint met covers van nummers uit de jaren '50: I Put a Spell on You en Suzie Q. Beide nummers halen de Amerikaanse hitparade. Begin 1969 verschijnt het tweede album Bayou Country en met de bijbehorende single Proud Mary breekt de band definitief door. Creedence groeit binnen de kortste keren uit tot een van de succesvolste bands ter wereld en produceert hits aan de lopende band: Bad Moon Rising, Commotion, Down on the Corner, Who'll Stop the Rain, Up Around The Bend en Long As I Can See the Light zijn slechts een paar van de vele hits die CCR in een korte periode, ook in Nederland, scoort. Ook de albums Green River, Willy and the Poor Boys en Cosmo's Factory zijn succesvol.

John Fogerty ontpopt zich tot een hitschrijver van formaat. Hij is als zanger en tekstschrijver ook de allesbepalende figuur van CCR en dat zal uiteindelijk tot de nodige spanningen binnen de groep leiden. Na het zesde album Pendulum verlaat de experimenteel ingestelde Tom Fogerty de groep. Vervolgens eisen bassist Cook en drummer Clifford meer inspraak in het werk en de muzikale koers van de groep. Dit gaat welgeteld één album (Mardi Gras) lang goed, waarna de groep in 1972 definitief uit elkaar valt. In Nederland worden enkele oudere songs opnieuw uitgebracht om nog een laatste graantje van het succes mee te pikken. Zo belanden de nummers I Heard It Through the Grapevine, Born on the Bayou en met name het uit 1968 stammende I Put a Spell on You nog hoog in de Nederlandse Top 40. De leden starten alle vier een solocarrière, maar alleen die van John Fogerty is geslaagd te noemen. Zo schrijft hij in de jaren na CCR onder andere Rockin' All Over the World, een nummer waarmee Status Quo later succesvol aan de haal gaat. Foggerty sleept de bandleden in 1997 voor de rechter en een reünie zit er niet meer in.

Op 24 augustus vertolken Maarten Dierks, Raymond Goossens, Wim Steeghs, Wim van Heerde en Henri van de Ven diverse nummers op het podium in het Mien Ruys Park!