programma

Bruce Springsteen Tribute Shingles

Bruce Springsteen

  • zaterdag
  • 22:40
  • pdm

Onbetwist de grootste Amerikaanse rocker van de jaren zeventig en tachtig. Springsteen is geboren en getogen in Freehold, New Jersey en speelt vanaf '65 in lokale groepen als Steel Mill en Dr. Zoom And The Sonic Boom. Zijn carrière komt in een stroomversnelling als hij aanklopt bij Mike Appel en die hem voorstelt aan John Hammond, de ontdekker van o.a. Bob Dylan.

Springsteen brak door met zijn derde album: 'Born to Run' in augustus 1975. In hetzelfde jaar trad hij voor de eerste keer op in Europa en met succes. De populariteit van de singer/songwriter bleek blijvend en Springsteen heeft zich ontpopt tot een ware publiekslieveling die veel inspiratie haalde uit het leven van 'the working-class'. Rolling Stone noemde hem in 2009 'a Working-Class SuperHero'. In juni 1984 verscheen het iconische album 'Born in the U.S.A.', vergezeld van een twee jaar durende internationale tournee en eind 1986 bracht Springsteen het succesvolle livealbum 'Bruce Springsteen & the E Street Band/Live 1975-1985' uit (vijf lp's of drie cd's).

Oktober 1987: er verscheen opnieuw een introverter album, 'Tunnel of Love'. Dit album had voor het eerst betrekking op de thema's liefde en identiteit. In maart 1992 verschenen tegelijkertijd de albums 'Human Touch' en 'Lucky Town'. Eind 1992 nam Springsteen een MTV Unplugged-sessie op. In de herfst van 1993 maakt hij het nummer 'Streets of Philadelphia', voor de soundtrack van de film Philadelphia. Hij neemt 'The Rising' op n.a.v. '9/11', steekt Amerika muzikaal een hart onder de riem en neemt het land bij de hand om te herrijzen uit de ellende. Op latere leeftijd wordt hij steeds meer politiek geëngageerd. In 2012 bracht de zanger een nieuw album uit 'Wrecking Ball' en volgde er ook een wereldtournee.

Het is de eerste tournee van Bruce Springsteen and The E Street Band zonder de in 2011 overleden Clarence Clemons. 'High Hopes' (2014) is zijn meest recente album. Inmiddels staan er honderden concerten op zijn naam. Ook in Nederland geeft hij, samen met zijn E-Street band en al veertig jaar vrijwel onafgebroken bij elkaar, vele concerten waarbij hij soms tot 4 uur bevlogen op het podium staat. Paardenliefhebber Bruce is overigens af en toe in Valkenswaard waar zijn dochter woont en werkt in de paardensector.

Deze muzikanten sluiten de avond op 25 augustus af: Joep Box (drums), Nick Dekkers (zang), Mike Dekkers (bas), Jorik Dekkers (gitaar), Kai van Ballegooij (gitaar), Jan de Wijs (toetsen), Danny Staals (gitaar), Laurens van Kuijk (trombone), Bas Dijkhof (sax), Remco Groenen (trompet), Hans Liebregts (piano), Sarah Webb (viool), Jessy Matheussen (achtergrondzang), Danny de Schrijver (achtergrondzang), Ann de Schrijver (achtergrondzang) en Anette Vromans (achtergrondzang). Mis deze muzikale finale niet!