programma

Bob Dylan and The Band Tribute Shingles

Bob Dylan & The Band

  • zaterdag
  • 22:50
  • pdm

Eén van de grootste en belangrijkste artiesten in de geschiedenis van de popmuziek, die zowel als schrijver, als zanger en als muzikant een onschatbare invloed heeft uitgeoefend. Dankzij hem zijn genres als folkrock en countryrock ontstaan en werd het traditionele beeld dat een zanger een goede stem moest hebben omvergeworpen. In de tweede helft van de jaren 60 werd hij begeleid door The Band, een fenomenaal collectief dat bestond uit de Canadezen Robbie Robertson, Richard Manuel, Garth Hudson, Rick Danko en de uit Arkansas afkomstige Levon Helm.

De stijl van The Band kenmerkte zich, vooral op hun eerste albums, door hun beheersing van allerlei instrumenten en hun aan gospelmuziek ontleende manier van zingen, waarbij zij de melodielijnen aan elkaar overgaven. The Band zorgde voor een kritisch en vernieuwend geluid en een commercieel succes dat later werd opgepakt en verder gepolijst door onder meer de Eagles.
Bob Dylan heeft veel evergreens op zijn naam. Tot de lange reeks meesterstukken die Dylan heeft geschreven, ruim 500 songs, behoren ‘Blowin’ in the Wind’, ‘Like a Rolling Stone’ (1965), ‘Knockin’ on Heaven’s Door’, ‘Hurricane’ en ‘Tangled Up in Blue’ (1975). In 1989 werd Bob Dylan opgenomen in de fameuze Rock ‘n Roll Hall of Fame. Bob Dylan staat in de lijst ‘100 Greatest Songwriters of All Time‘ – opgesteld door het tijdschrift Rolling Stone in 2015 – op plek 1. Voor Paul McCartney en John Lennon en bijvoorbeeld Chuck Berry (4), Paul Simon (8), Bob Marley (11) en Neil Young (17).

Bob Dylan kwam ter wereld op 24 mei 1941 in Hibbing, in de Amerikaanse staat Minnesota. Zijn oorspronkelijke naam was Robert Allen Zimmerman. Zijn naam liet Robert later veranderen in Bob Dylan, geïnspireerd door de gelijknamige hoofdrolspeler van een toen populaire Western-serie genaamd ‘Gunsmoke’. In Hibbing rondde Dylan in 1959 de high school af. In die tijd was hij als jongeman veel bezig met gitaar spelen, zingen en het vormen van eigen bandjes. Hierbij liet hij zich inspireren door de grote sterren van zijn tijd, zoals Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Chuck Berry, Little Richard, The Beatles en vooral ook door de folkzanger Woody Guthrie. Verder waren er in Dylans tijd natuurlijk weer zanger en songwriters die Dylan ‘nadeden’. Bekend is Donovan Philips Leitch (1946), die bekendstond als ‘het Britse antwoord op Bob Dylan’. En in Nederland stond Boudewijn de Groot (1944) op, die zich ook liet inspireren door Bob Dylan en diens maatschappijkritische muziek. Het was Woody Guthrie die in 1960 de doorbraak van Bob Dylan inluidde.

Guthrie lag in een ziekenhuis in New York en Dylan besloot zijn idool op te zoeken. Daarna nam hij de beslissing om in New York te gaan wonen. Daar begon hij op te treden in cafeetjes en clubs. Via plaatselijke zangers kwam hij in aanraking met de muziekindustrie en wist al eind 1961 een eerste platencontract te bemachtigen bij Columbia Records. Met het album The Freewheelin’ Bob Dylan (1963) brak Dylan nationaal door in de Verenigde Staten. Hij viel op door zijn originele stemgeluid en politiek geëngageerde teksten. Het later dat jaar verschenen album The Times They Are A-Changin bevestigde zijn reputatie als topartiest. In 1964 gaf Bob Dylan inmiddels al zo’n tweehonderd concerten. Bob Dylan baarde in 1965 de nodige ophef met zijn half-akoestisch, half-elektrische album Bringing it All Back Home. Hierbij begeleidde de eerder genoemde negenkoppige The Band hem. Zijn keuze voor de elektrische gitaar leidde tot veel protesten uit de Amerikaanse country-folkscène, met als fameuze hoogte- of dieptepunt het boe-geroep tijdens Dylans optreden op 25 juli 1965 op het Newport Folk Festival, waar hij een elektrische gitaar ter hand nam.

In juli 1966 kreeg Dylan een bijna fataal motorongeluk, maar hij herstelde. Het jaar daarop 1967 bracht hij twee albums uit, met onder meer het later door Jimi Hendrix gecoverde nummer ‘All Along the Watchtower’. Dylan werd, ook al wilde hij dat zelf niet, de stem van de burgerrechtenbeweging en de protestgeneratie van de jaren 1960, die wereldwijd invloedrijk was in het midden van de jaren 1960 en zich in Nederland uitte in onder andere Provo en de Dolle Mina’s. Deze bewegingen zetten zich in voor gelijke rechten voor Afro-Amerikanen, waren kritisch op de consumptiemaatschappij en wilden de Vietnamoorlog en Koude Oorlog beëindigd zien. Bob Dylan was een van de grote zangers die dit soort opinies in hun liedjes vertolkten. Dylan bleef in de decennia daarna muziek maken en bracht tientallen albums uit.

Tot zijn bekendste albums behoren Self Portrait (1970), het zeer persoonlijke en zelf-reflectieve album Blood On The Tracks (1975), het studioalbum Desire (1976), Slow Train Coming (1979, zijn eerste christelijke album), Infidels (1983), Empire Burlesque (1985), MTV Unplugged (1995), zijn 30e album Time Out of Mind (1997), Modern Times (2006) en verder Together Through Life (2009), Christmas in the Heart (2009) en Shadows in the Night (2015). Zijn (voorlopig) laatste album verscheen eind 2018: More Blood, More Tracks, The Bootleg Series Vol.14. Begin jaren 1970 bekeerde Dylan zich tot het christendom. In de jaren de jaren 1975-1989 was het relatief stil rond hem, mede omdat hij klaar was met de nadelen van het beroemd zijn… Vanaf 1989 maakte Dylan een comeback met opmerkelijke vernieuwende albums en zijn MTV Unplugged-optreden in 1995, dat een jong publiek bleek aan te spreken. Op 13 oktober 2016 ontving Bob Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij was de eerste singer-songwriter die deze prestigieuze titel in de wacht sleepte. De ook al legendarische Patti Smith nam de prijs wegens zijn absentie in ontvangst.

De iconische muziek van muziekgrootheid Bob Dylan sluit de avond van 24 augustus af en wordt ten gehore gebracht door door Hein Hakkens, Giel van der Heijden, Johan Hakkens, Ton Coppens, Mark Hakkens, Ellen Vosters en Anastasja! Jij bent er dit jaar toch ook weer bij?!