programma

ABBA Tribute Shingles

ABBA

  • zondag
  • 22:20
  • pdm

De naam ABBA is een acroniem van de voornamen van de leden Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson en Anni-Frid Lyngstad. Het is een van de meest succesvolle bands ter wereld met meer dan 200 miljoen verkochte albums (en ruim 370 miljoen platen in totaal).

Het viertal doet in 1973 mee aan het Nationaal Songfestival van Zweden, waar zij met het liedje 'Ring Ring' weliswaar op een derde plaats eindigen maar toch een grote hit in Zweden scoren. Het succes begon toen ABBA in 1974 het Eurovisiesongfestival won met het nummer Waterloo.

Na het succes van 'Waterloo' volgt in hoog tempo de ene na de andere internationale hit. Europa, maar ook de Verenigde Staten, Zuid Amerika en Azië valt massaal voor het unieke ABBA-geluid. Van hits als 'I Do I Do I Do I Do', 'S.O.S.', 'Mamma Mia' (1975), 'Fernando', 'Dancing Queen', 'Money Money Money' (1976), 'Knowing Me Knowing You', 'The Name Of The Game' (1977), 'Take A Chance On Me', 'Eagle/Thank You For The Music' (1978), 'Chiquitita', 'Voulez-Vous', 'Gimme! Gimme! Gimme!', 'I Have A Dream' (1979), 'The Winner Takes It All' en 'Super Trouper' (1980) worden wereldwijd miljoenen en miljoenen exemplaren verkocht.

Onderwijl toert ABBA zo'n beetje de hele wereld over, in welk kader zij in 1977 in de Jaap Edenhal Amsterdam en in 1979 in Ahoy’ Rotterdam twee gedenkwaardige concerten in Nederland geeft. De succesvolle bioscoopfilm ABBA: The Movie. Manager van de groep was Stig Anderson. In 1983 werd een pauze ingelast, die echter leidde tot het uiteenvallen van de formatie. In datzelfde jaar concentreren Björn en Benny zich samen met musicalcomponist Tim Rice op de productie van 'Chess'. Het door Elaine Paige en Barbara Dickson gezongen 'I Know Him So Well' en het door Murray Head uitgevoerde 'One Night In Bangkok' levert twee grote hits op.

Pascale Daris (zang), Amalia Sesto (zang), Percy Davids (zang, toetsen), Han Ernest (gitaar), Jeroen Koster (drums) en Perry van Horssen (zang, bas) verzorgen deze toffe set op het Ploegfestival.