HISTORIE

Mattanja Joy Bradley Total Praise Gospel Choir Ploegfestival Total Praise Gospel Choir Trio Farfarello Ploegfestival Trio Farfarello Kleed Ploegpark Sabrina Starke Ploegfestival Sabrina Starke The Jacks Ploegfestival The Jacks Circus Pandora Ape not Mice Dick Verdult Zandbak Schminken kinderen Ploegfestival Guild of Stags Ploegfestival Guild of Stags Diablo BLVD Ploegfestival Diablo BLVD SQY Bergeijk Ploegfestival SQY SQY Bergeijk

HISTORIE - Verslagen van de eerste jaren van het Ploegfestival (navigatie middels de tabs hierboven) en van de geschiedenis van Rietvelds' voormalig weverij de Ploeg.
Oude programma's zijn in te zien via de links aan de linkerzijde.

Gevarieerd programma...

PF13 was tot nu toe met afstand de warmste editie. Met zo'n 35 graden in de schaduw was het puffen en zweten! Gelukkig boden water, ijsjes, koel bier, frisse ranja en schaduwrijke plekken uitkomst. En dan was er natuurlijk nog theater de muziek! Bezoekers kregen een puik programma voorgeschoteld, misschien wel het beste in jaren. Ondanks het afgenomen programmabudget, was het gelukt om een diverse line-up te presenteren.

Het Kinderdorp was weer gevuld met activiteiten, de eendenvijver gaf extra spetterplezier en Clown Archibald verzorgde de lach. Circus Pandora stond in een heuse circustent die op het Theaterveld was geplaatst...ook de plek waar de lieflijke ezels een rondje liepen, waar het Kinderpodium stond opgesteld, de PloegJacuzzi en tevens overheerlijke PloegPizza's te verkrijgen waren, bio-pizza's gebakken in een echte steenoven. Om 13.00 uur opende de folkgroep GEUAN (B) het Ploegfestival met nieuw geschreven muziek op traditionele instrumenten (als Viool, Nyckelharpa, Didgeridoo, Diato's, Redpipes).

Gospel

Het Parkpodium werd daarna bevolkt met maar liefst 20 gospelzangers. Total Praise Gospel Choir kende u misschien nog wel van het TV-programma 'Korenslag' en een deel van de groep deed mee aan the 'X-factor'. Het repertoire van TPGC was breed, van traditionele Gospel tot hedendaagse pop en musicals. Vers Folk speelde intussen in omgeving nabij het Kinderdorp met een grote groep.

Voorts was het op het Ploegpodium de beurt aan Ape not Mice. O.l.v. zangeres Diede Claesen - die een beetje ziek was maar zich dapper weerde - maken zij moderne meisjesmuziek die wordt gewaardeerd door fans van Feist en Florence & The Machine, maar ook door followers van jazzy diva's als Norah Jones en Rumer. Lisa, Amy & Shelley zijn natuurlijk bekend van het Junior Songfestival. En daarna ging het hard met dit jeugdig drietal. Diverse singles en vele YouTube-hits verder stonden zij te swingen op het Ploegfestival.

SponsoringTrio Farfarello bestond 30 jaar in 2013 en kwam over uit Duitsland om hier een bijzonder optreden te verzorgen. Mani Neumann is een ware virtuoos en bespeelde zijn viool alsof de duivel hem op de hielen zit. Farfarello trad inmiddels duizenden keren op en het aanwezige publiek bij het Parkpodium keek de ogen uit. Op het Ploegpodium speelde Ambers Autumn een thuiswedstrijd en vertelde nog nooit voor zo'n groot publiek te hebben opgetreden. Ondanks de hitte was er volop belangstelling voor deze getalenteerde band. Om 17.00 uur stapte Sabrina Starke met haar volledige band het andere podium op. Deze tweevoudig Edisonwinnares die Hip Hop, Soul, Jazz, Pop en Reggae versmelt, behoeft eigenlijk weinig verdere introductie en begeeft zich al jaren aan de Nederlands top. Ze zette een strakke show neer en nodigde het publiek uit om mee te komen dansen op het podium!

Mattanja Joy Bradley in de brandende zon

Na een hele muzikale middag betrad Mattanja Joy Bradley en haar band het Ploegpodium. Hoewel ze al jaren het muzikale avontuur kiest, werd de spontane Mattanja voor het grote publiek bekend na de Beste Singer-Songwriter van Nederland. Ze staat in de volle zon en bezwijkt dankzij een parasol - omhooggehouden door twee behulpzame mannen uit het publiek - niet aan de hitte. De set mag er ondanks de ondraaglijke warmte zijn...pure klasse!

Op het Parkpodium is het de beurt aan The Jacks, de band van frontvrouw Marcia Salvelkoul die een energieke show neerzet met hier en dar een rauw kantje. Vanaf het Ploegpodium laat Dick Verdult - Dick El Demasiado - zijn dansbare Latijns-Amerikaanse huurlingenpunkmuziek los.

Gaspedaal

Om iets voor half negen gaat het gaspedaal verder open. De ronkende gitaren van Diablo BLVD (B) laten niemand onberoerd. Ze speelden eerder op o.a. Graspop, Pukkelpop en Lowlands. We spotten diverse zuiderburen op het festivalterrein. Frontman en comedy-icoon Alex Agnew entertaint als geen ander en Diablo Blvd speelt de pannen van het dak...zelfs tot het plezier van diverse kinderen die vrolijk op en neer rennen. Rond half tien is het aan Guild of Stags (UK/NL). Deze ex-leden van Krezip aangevuld met zanger Michael Devlin spelen knallende rock 'n roll en hardrock in de traditie van Led Zeppelin, The Who en ACDC. Het is de terechte eer aan SQY, die juist hun 20-jarig bestaan vieren, om het Ploegfestival af te sluiten. En dan doen ze met verve en humor! Harald van Kruysdijk en zijn mannen laten het publiek, waaronder veel bekenden, rock'en en roll'en. En zo komt er een einde aan een zeer heuglijke dag...

Ploegpark Bergeijk

't Affiche 15/07/13

MUZIEK PARKPODIUM: Geuan, Total Praise Gospel Choir, Lisa, Amy & Shelley, Trio Farfarello, Sabrina Starke, The Jacks, Diablo BLVD, SQY.

MUZIEK PLOEGPODIUM: Ape not Mice, Ambers Autumn, Mattanja Joy Bradley, Dick El Demasiado, Guild of Stags.

THEATERPLEIN: Circus Pandora, Delaateenszienwatjekuntshow!, Danae Claes, Clown Archibald, Vers Folk, PloegJacuzzi, PloegPizza.

PARK: Dick Verdult in the Park, BLOS, Food.

KINDEREN: Reuzen zandbak, Knutsel- en schildertenten, Kapsalon, Eendenspel, Ezelrijden, Luuk's Poppentheater, Haakworkshops, Clown Archibald.