HISTORIE

het Ploegpark - Mien Ruys Ploegfabriek Weverij de Ploeg - Gerrit Rietveld Harmonie treedt binnen Genieten van muziek Dans De Ploeg Jong talent

In 2008 was het vijftig jaar geleden dat de fabriek van Weverij de Ploeg werd gebouwd: een ontwerp van architect Gerrit Rietveld en gelegen in een prachtig park ontworpen door landschaps-architecte Mien Ruys. Fabriek en park zijn monumenten.

Van leegte naar activiteit...

De Ploegfabriek en het park zijn geliefde monumenten binnen het culturele erfgoed van Bergeijk en genieten daarbuiten evenzo ruime bekendheid. Toen de fabriek in 2008 leeg kwam te staan, begon menigeen te beseffen dat deze locatie uiterst geschikt zou kunnen zijn om allerlei culturele activiteiten te laten plaatsvinden. De Stichting Rietveld & Ruys gaf in 2008 de aanzet tot realisering van tal van zaken.

Eén van de activiteiten die door de Stichting gestimuleerd werd, was de organisatie van een platform waarop tal van Bergeijkse verenigingen hun uitingen van cultuur zouden kunnen presenteren. Een werkgroep van drie man ging aan de slag. Koren, muziekverenigingen, toneelclubs en dansgezelschappen uit Bergeijk, Luyksgestel, Riethoven en Westerhoven melden zich aan om mee te doen aan wat het Ploegfestival ging heten.

De zondag

Zondagmiddag 15 juni 2008 was het zover! Ploegpark en fabriek waren plaats en decor van een veelheid aan culturele uitingen. Op twee podia werden ze voor het voetlicht gebracht. Het festival- terrein werd omgeven door tal van marktkramen waarin door individuen en clubs ambachtelijke uitingen van cultuur werden gepresenteerd. Het werd een gezellige middag, waarop in een goede sfeer én op een unieke locatie genoten werd van veelheid aan Bergeijkse cultuur. Bovendien een prachtig treffen van zowel uitvoerenden van de diverse verenigingen als van de bezoekers van het festival. PloegfestivalAls de weergoden meegewerkt hadden, dan zouden er vast en zeker nog meer mensen geweest zijn die hiervan hadden kunnen genieten. Hoe dan ook, het eerste Ploegfestival kon geslaagd genoemd worden. Wellicht is hiermee de basis gelegd voor een lange traditie!

Ploegpark Bergeijk

Beeldmerk Weverij de Ploeg 1923

De Coöperatieve Productie- en Verbruikersvereniging de Ploeg werd opgericht in 1923, als landbouwcoöperatie.

Lees meer

't Affiche 2009

MUZIEK HOOFDPODIUM: VOF de Kunst, George Baker, The Revolvers, Yevgueni, Hans Dulfer, Lounge DJ Rustdag.

LOCAL HEROES: De Zwiersbloazers, Déde Danceballet, Stykz, Accordeonverening de Lustige Klanken, Wensmuziek, Teutenkoor en Het Groot Bergeijks Meezingkoor, Zanggroep Kloos, William Houbraken.

Uiteraard was er ook een kinderdorp met tal van activiteiten voor de jongsten.